Klub chovatelů brojlerových králíků

Zvyšuje se zájem o chov králíků. Jak na to?

28.02.2012 18:39

V poslední době narůstá zájem o chov králíků na produkci masa. Je to pochopitelné. Takové chovy mají v Česku tradici již z dob Rakousku-Uherska i Československa. Současný stav produkce potravin, které především u masa nelze vždy nazvat bezvadnými a kvalitním,i nahrává zájmu o vlastní kvalitní produkci. Navíc zde hraje roli i cenová politika postupného zdražování.

I na adresu tohoto webu častěji docházejí dotazy na možnosti opatření chovných králíků a v neposlední řadě i žádosti o dokumentaci na výrobu chovatelského zařízení. Tady je třeba dodat, že chovatelské zařízení pro efektivní chov králíků je jedním z nejdůležitějších předpokladů pro jejich chov. Pokud pomineme chov králíků extenzivním způsobem, v nevyhovujícím prostředí, v nevhodných chovatelských zařízení a s nevhodným krmením, pak vyvstává otázka  jak na to?

Občas nám i televize nabídne inspiraci, ale bohužel ne vždy tu nejlepší. Například v TV reatity šou Malá farma je představen chov králíků v králíkárně profesionálně zhotovené, ovšem z nevhodného materiálu a nevhodným způsobem - což prezentoval samec zvaný Monte Christo, který se velmi rychle prokousal podlahou do spodního kotce. Takovou králíkárnu si rozumný a ekonomicky uvažující chovatel nepořídí, už jen z toho důvodu, že nemá na rozhazování peníze TV poplatníků.

Podívejme se na první druh chovatelské zařízení, jehož výhodou je, že ho zvládne každý, kdo má metr, pilku a kladivo. Prostě z desek stlučeme několik děr, které opatříme dvířky s pletivem a máme vystaráno.

Králíci rostou a množí se na zdravém vzduchu a co lepšího by si chovatel přál?


Ovšem samotné dřevo není tím nejlepším materiálem. Především králíkům chutná, brousí si na něm své zuby a jejich zub pracuje rychleji než "zub času". Druhou věcí je, že zpravidla takovým monstrem lehce nepohnete a tak není v případě potřeby snadno přemistitelné.

 

 

 

 

Je zde druhý způsob. Pořídit si některý z typů profesionálních zařízení pro chov králíků. Ale to není pro drobného chovatele snadno dostupné a především je to příliš drahé. Vraťme se tedy k variantě "metr, pilka, kladivo", ale v jiné formě. Postavme si chovatelské zařízení snadno a poměrně rychle. Každý kdo si umí opatřit dřevěnou fošnu, vlastní kotoučovou pilu, vrtačku, smirkový papír nebo hoblík, tužku, pilku a několik dalších nástrojů, ten si dokáže pořídit něco, co se profi zařízením vyrovná a v něčem je předčí. Pokud vlastníte něco navíc nebo máte souseda šikovného klempíře, pak máte vyhráno dvojnásob.

Vpravo sestava tří klecí MKCH3 a vlevo klec MKCH3 v úpravě pro plemenitbu na výstavě HOBBY v Českých Budějovicích. Klece byly před lety vyráběny jednou moravskou firmou. Nejen tyto vyráběné klece dobře sloužili a namnoze slouží chovatelům, ale podle poskytnuté dokumentace si mnozí, a bylo jich hodně, postavili zařízení vlastní. Bohužel v poslední době rozmach obchodních řetězců s nabídkou levného masa nejen kuřecího a zmrazených králíků z Číny způsobil pokles zájmu o domácí chov králíků.

Sestavy klecí MKCH3 s kovovými nebo plastovými rošty jako podlaha, s napáječkami napojenými na centrální nádržku s vodou, s násypnýmo krmítky, plechovými vysouvacími trusníky s odvodem moči do nádoby a jinými vychytávkami. Pohled na mláďata do kotiště nebo hnízda je potom radostný.

Na základě zkušeností s klecemi MKCH3 potom vznikl i typ MKCH DUAL. Jde o dvě klece nad sebou, s odpadem trusu a moči na zadní stranu. Sestava z těchto klecí potom slouží k výkrmu mladých králičat od odstavu po dobu porážky. Vybavení je patrné z nákresu.

Kombinací klecí MKCH3 a MKCH DUAL lze sestavit libovolné sestavení  určené pod venkovní přístřešek nebo ještě lépe do králičince, kde je možný celoroční chov.
Podrobnější informace najdete v rubrice DOKUMENTACE.

Zpět

Vyhledávání

© SALISOV Šířka: 50.27716 Délka: 17.33522 Výška: 414 m.n.m.